Friday Food & Whisky Nights @ Ten Errewaerde

In het najaar van 2018 zijn we gestart met een leuk concept,nl whisky pairen met food.

Na een zestal tastings waarbij we telkens een bepaald thema van eten koppelden aan whisky, was het enthousiasme van onze deelnemers positief om hiermee verder te gaan.

Wat mag u verwachten ?

Iedere tasting bestaat uit minstens 6 whiskys (2cl) waarbij we ook een hapje serveren die wonderwel samen gaat met de whisky. Onze opzet is niet enkel om u whisky te leren (of beter) kennen, maar ook wat u daarbij kan eten. Denk maar aan chocolade en whisky bv.

Iedere tasting is anders want we gaan telkens rond een thema de tasting opbouwen : een bepaalde distilleerderij, bottelaar,wereldwhisky,niets is te zot of te goed om eens naderbij te bekijken. Soms nodigen we ook iemand uit de whiskywereld uit om u nog beter te informeren over het ganse whiskyproces.

Om het gemakkelijk te maken houden we telkens de 2de vrijdag van de maand hiervoor vrij (tenzij anders vermeld)

 

Programma voor 2020 

 

Vrijdag 7 februari 2020 om 19u30  De Distillers editions nineties versus present

 

Zoals men vaak zegt dat vroeger alles beter was, was dat dan ook zo met de whisky?

De distillers edition is een reeks uitgebracht door de distilleerderij zelf waarbij de whisky een tweede rijping krijgt, meestal eerst op bourbon, daarna op sherry,wijn,port of rum vaten. Deze reeks komt ieder jaar in beperkte oplage  uit en dient om de whisky meer karakter,body te geven. 

 

We proeven naast elkaar telkens de jonge en de oude versie van dezelfde distilleerderij 

line up 

verrassing uit de oude doos

Glenkinchie1988-2001 versus 2007-2019

Talisker 1993-2007  versus 2009-2019

Caol Ila 1993-2007 versus 2007-2019

 

€45 inclusief hapjes

 

 

Vrijdag 13 maart   Op Stap met The Whisky Mercenary

We maken kennis met The Whisky Mercenary, oftewel Jürgen Vromans. Jürgen richtte in 2012 TWM op en heeft ondertussen een 30 tal mooie bottelingen op de markt gebracht. Hij richt zich voornamelijk op Schotse whisky, maar ook Rum,Armagnac en mezcal komen altijd met een bijzondere kwaliteit in de fles.
We verwelkomen de man uit Mol met open armen en laten ons verrassen met zijn selectie die naar goede gewoonte bijzonder gesmaakt zal worden.
Wij zorgen voor lekkere hapjes, Jürgen deelt zijn passie,weeral een topavond in Heestert dus!

€45, 6 drams, hapjes inclusief

vooraf inschrijven via info@tenerrewaerde.be of 0472/521181

 

Vrijdag 10 April  Islay and Oysters 

 

Voor velen is Islay het whiskyparadijs op aarde met ronkende namen als Bowmore,Lagavulin, Ardbeg,Caol Ila,Kilchoman, enz.
Wat als we nu eens deze prachtige whisky's gaan combineren met oesters?

Juist, een culinair festijn in het glas en in de mond. We gaan de parels uit de zee foodpairen met de parels van Islay,te veel lekkers op 1 avond maar toch, maak dat je erbij bent als je liefhebber bent van oesters en (geturfde)whisky!


€ 55, inschrijven op info@tenerrewaerde.be en na bevestiging overschrijven op BE 12 7512 0921 4892
U bent pas ingeschreven na betaling!
Line up wordt nog bekend gemaakt na een grondig voorafgaande degustatie...

 

Vrijdag 8 Mei   Birthdaytasting 24 jaar Ten Errewaerde

Om deze verjaardag te vieren gaan net als vorig jaar een paar speciale fleskes van onder het stof halen, wie erbij was de vorige keer weet wat dat wil zeggen!

 

Vrijdag 12 Juni Gordon McPhail met Eric Vermeire

 

We nodigen meervoudig gelauwerd whisky ambassadeur Eric Vermeire uit voor een avondje topwhisky proeven uit de Gordon Mcphail reeks.

Verwacht u aan geen academische zitting, maar aan een even meer interessante ,leuke maar tevens diepgaande avond over whisky weetjes en ongetwijfeld lekkere whisky!

Line up wordt nog bekend gemaakt, maar enkele nieuwe en ook oude bottles zullen worden ontkurkt.

Dit alles in combinatie met onze foodpairing hapjes wordt het weer een topavond in Heestert!


inschrijven enkel via info@tenerrewaerde.be, na bevestiging kan u overschrijven op BE 12 7512 0921 4892.
deelname €50 inclusief hapjes

https://www.facebook.com/events/2731425186940610/

 

 

 

AFGELOPEN TASTINGS  2019

 

,8th Februari 2019 : whisky en ...meat

8th Maart 2019: Ge(d)turfde Islay tasting :

 

 

 Vrijdag 12 April : Was het nu 70/80/90/2000 ?

 

Vrijdag 10 Mei : Birthday tasting 23 jaar Ten Errewaerde

Op 3 Mei 1996 gingen voor het eerst de deuren open van Ten Errewaerde, een heuglijke verjaardag die we samen willen vieren met onze whiskyvrienden.

Een bijzondere tasting om ons 23 jaar bestaan te vieren met speciallekes van vroeger en nu.

Line up :

Littlemill,20y 1990/2010 The Nectar, 54,3% (closed distillery)
Strathmill,22y 1991/2013 Asta Morris 50,3%
Glen Mhor 28y 1976/2005 Rare Malts, 51,9% (closed distillery)
Clynelish 21y 1989/2010 The Whisky Agency,54%
Lagavulin NAS,JazzFestival 2016 54,5%
Port Ellen 23y 1992/2005 M&H Cask selection 55,7% (closed distillery)

Prijs van deze unieke tasting :€75, inclusief hapjes

I

Vrijdag 14 Juni : Ten Errewaerde meets The Scotch Malt Whisky Society with Chris Lauriers

 

 

Vrijdag 13 September :Whisky and the cask finish

Wat is de invloed van een vat op de whisky, en wat als daar voorheen port,rum,wijn,of madeira in lag te rijpen? De meeste whiskyliefhebber weet wel dat de meest gebruikte vaten ex bourbon of ex sherry vaten zijn. Tegenwoordig geeft men ook vaker de whisky een tweede rijping in ex porto,rum,madeira of wjinvaten. We laten u 6 verschillende 'finishes' proeven en vergelijken de smaken .Bij iedere dram hoort natuurlijk ook een hapje en een woordje uitleg.

Line-up (of misschien beetje andere volgorde)

Balvenie 14-year-old Caribbean Cask 43%
Bunnahabhain Eirigh Na Greine 46,3% red wine casks
Benriach Maideira cask 15y 46%
Benriach Sauternes cask 16y
Arran Marsala cask 50%
Laphroaig Brodir Port wood 48%

Weeral een, al zeggen we het zelf,interessante tasting dus voor de whiskyliefhebber/kenner.

€45,hapjes inclusief
Inschrijven via info@tenerrewaerde.be of ter plaatse komen zeggen mag ook altijd.
We beginnen zoals altijd om 19u30 . See you vrijdag den dertiende!

 

 

vrijdag 11 Oktober :

Golden olden blend 

Ooit al blended whisky geproefd die circa 40 jaar geleden op fles getrokken werd?

Dan is dit uw afspraak met history,want een zestal oldtimers gaan we van onder het stof halen! Veel van deze blends werden in de seventies op fles getrokken, niet te vergelijken dus met de blends van het moment

Er wordt weleens gezegd dat oudere blends beter zouden zijn de jonge single malts van nu, tijd om dit eindelijk te weten te komen !
We gaan ook eens dieper in op het verschil tussen blended whisky en blended (vatted) malt, een wereld van verschil!
Weeral niet te missen dus, inschrijving is €40,hapjes inclusief.
Afspraak op het Plein van Heestert om 19u30.

 

Donderdag 7 November :

A hot Indian Evening with Shilton Almeida,Indian Paul John Whisky

 

Maak kennis met deze prijzen winnende whiskies uit India.

India?Jawel,deze spirit komt van de westkust van India,gemaakt in de nog jonge distilleerderij (1996) Paul John. Op korte tijd weet men wereldwijd hoge ogen te werpen, hoogtijd dus om dit in Heestert te komen ontdekken!
Shilton is de brandambassador en zal ons met de nodige dossis humor vertellen over hoe men ginder aan de slag gaat met het maken van whisky. Wie Shilton reeds ontmoet heeft weet dat we hier de geknipte man hebben om ons een late Indian summer evening te doen beleven!
Line up :
Nirvana 40%
Brilliance 46%
Edited 46%
Bold 46%

Select Classic 55,2%
Select Peated 55,5%
Single cask #4918
Verrassing !!!

Wij zorgen terug voor de nodige foodpairing, gezelligheid en een avond om van te genieten!


Deelname € 45 ,7 drams + 1 verrassing + hapjes


Opgelet, niet op de 2de vrijdag van de maand dit keer, maar op DONDERDAG 7 November 19u30


inschrijven via mail :info@tenerrewaerde.be of 0472/521181 of

https://www.facebook.com/events/2289301777798406/

Wie deze whisky bijzonder lekker vindt, zal deze kunnen aankopen de avond zelf.

In samenwerking met Topwhisky uit Westouter zullen de geproefde flessen aan een mooie prijs aangeboden worden!

meer info http://topwhisky.be/index.php?

 

Vrijdag 13 December :

Asta Morris Masterclass by Bert Bruyneel

Om onze reeks tastings van 2019 in stijl af te sluiten hebben we niemand minder dan Bert Bruyneel uitgenodigd.

Bert richtte Asta Morris op in 2009 en sindsdien kunnen we genieten van een prachtige reeks whiskies,denk maar aan de Benriach '75,'77,'78 Strathmill,Bunnahabhain enz.

We mogen ons dus verwachten aan een hoogstaande whiskyavond met een selectie van de master of ceremonie himself. Enkele van de te proeven drams liggen nu nog op vat en zullen in première voorgesteld worden!

 

Line-up

Glorius Bastard

Glenburgie 10 yo 2008
(52%, Asta Morris 2018, AM116, Foursquare rum finish, 237 btl.)

Benriach 2008/2019 Ex trinidad rum barrel 59,4%

Pete' Series,Islay blended malt 46%

Glentauchers 10 yo 2009 (51,5%, Asta Morris 2019, AM 102, sherry cask, 220 btl.)

And save the best for last:

Glen Moray 29 yo 1989 (53,2%, Asta Morris 2019, ex-bourbon cask, 204 btl

Deelname € 50

Dit alles sappig aan elkaar gepraat door Bert Buryneel zelfe en met de fijne foodpairing hapjes om de tastingbuds kompleet zot te maken.

Inschrijven via mail info@tenerrewaerde.be, na bevestiging van beschikbare plaatsen overschrijven op
BE 12 7512 0921 4892.
Uw reservatie is pas geldig na betaling, dus niet wachten tot 10 december!
Momenteel nog een 5 tal plaatsen beschikbaar!

See you all Friday 13th December!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kan natuurlijk na een etentje een persoonlijke tasting doen volgens u keuze. We hebben hier ook verschillende formules waarbij  u van 3 tot 5 of 7 whisky’s kan proeven.

Wenst u echter eens met vrienden/collega’s een tasting te organiseren bij ons, dat kan ook! Vanaf 6 personen kunnen we verschillende proeverijen voorstellen:

  • Een starterstasting om de whisky toegankelijk te maken voor iedereen die niet vertrouwd is met whisky
  • Een Schotlandtrip doorheen de verschillende whiskystreken (ja die bestaan ook)
    Lowland, Speyside, Highland, Campbeltown, Islands en Islay. Een trip doorheen zoveel verschillende smaken en geursensatie’s die lang zal bijblijven
  • Een kennertasting : verdiep u in één bepaalde streek van Schotland, 1 bepaalde distilleerderij of maak kennis met de Ierse whiskey, Amerikaanse Blends,enz…
  • Een whisky en foodparing tasting: ontdek de unieke match tussen whisky en kaas,chocolade,fruit,sherry
  • Een vintage tasting : maak kennis met oude flessen die gedestilleerd werden in uw geboortejaar! We kunnen terug gaan tot de jaren 1960, kies flessen uit 1 bepaald jaar, keuze is eindeloos

U kan natuurlijk ook uw eigen tasting maken, volgens smaak en budget,  maar dit bespreken we natuurlijk graag op voorhand.

Sláinte

(gezondheid in Schots Gaelic)